منظور از رنگ های فرعی در مبانی رنگ شناسی چیست؟|منظور از رنگ های فرعی در مبانی رنگ شناسی چیست؟
مقاله جامع
جامع ترین مقاله شناخت رنگ به زبان فارسی
رنگ : مبانی هنرهای تجسمی
رنگ های فرعی در مبانی رنگ کدام اند؟
رنگ های فرعی به کدام دسته از رنگ ها گفته می شود؟
-
رنگ های فرعی را نام ببرید.
-
برای ساخت رنگ های درجه دوم، به چه نکاتی باید دقت کنیم؟
-
هرکدام از رنگ های فرعی از ترکیب کدام رنگ ها ساخته می شوند؟
رنگ های فرعی در مبانی رنگ کدام اند؟رنگ های فرعی در مبانی رنگ کدام اند؟
رنگ های فرعی در مبانی رنگ کدام اند؟رنگ های فرعی در مبانی رنگ کدام اند؟
دنیای اطراف ما پر از رنگ است و ما به طور روزمره خواسته و ناخواسته، با رنگ های بسیاری مواجه و حتی آشنا می شویم. در دنیای هنرهای بصری و تجسمی نیز؛ رنگ یک عنصر بصری قدرتمند و مهم به شمار می آید، که به سادگی می تواند هنر شما را ارتقا دهد. البته باید گفت: این هنرمند است که با توانایی و تسلط بر مفاهیم و ویژگی های رنگ ها از طریق گزینش آن ها به طور موثر می تواند، حواس و مفاهیم مختلفی را در اثر هنری خود ایجاد کند.
درک تعامل و ارتباط بین رنگ های مختلف، از نکات بسیار مهم و تخصصی در حوزه مبانی رنگشناسی است و از همین رو شناخت ویژگی های هر رنگ و مفاهیم و احساساتی که ایجاد می کنند؛ از وظایف هنرمند به شمار می رود. تطبیق پذیری رنگ های مختلف به هنرمندان اجازه می دهد تا ترکیب های رنگی مختلف را آزمایش و کشف کنند و به خلاقیت های هنری خود ارزش ببخشند.
اما به عنوان یک هنرمند، اگر می خواهید رنگ ها را به طور درست و موثر به کار بگیرید، در ابتدا باید بدانید که رنگ ها چگونه ترکیب و ساخته می شوند. در واقع تمامی رنگها به جز رنگ های اصلی قرمز، آبی و زرد، ترکیبی از دو یا چند رنگ اصلی یا فرعی هستند که به روش های مختلف مخلوط می شوند.
رنگ های فرعی یا ثانویه آن دسته از رنگ هایی هستند که از ترکیب دو رنگ اصلی به نسبت مساوی حاصل می شوند. به عبارت دیگر، آنها را می توان با هر دو رنگ اصلی در خالص ترین حالت خود ساخت.
هنرمندان از رنگهای ثانویه در کار خود استفاده میکنند تا پالت رنگ خود را گسترش دهند و طیف گستردهتری از رنگها و تنها ایجاد کنند. رنگ های فرعی یا ثانویه نقش مهمی در تئوری رنگ و چرخه رنگ دارند؛ در واقع کمک می کنند به نمایش دایره ای از طیف های رنگ. از لحاظ قرار گیری در چرخه رنگ، رنگ های ثانویه بین رنگ های اصلی که از آنها مشتق شده اند قرار می گیرند، برای مثال رنگ نارنجی بین قرمز و زرد، سبز بین آبی و زرد و بنفش بین قرمز و آبی قرار دارد.
با کمک چرخه رنگ، می توانید به صورت گرافیکی با نحوه تعامل رنگ های مختلف با یکدیگر آشنا شوید. چرخه رنگ به شناسایی رنگ هایی که به خوبی با یکدیگر هماهنگ هستند کمک می کند؛ همچنین برای ایجاد یک پالت رنگی، متشکل از رنگ های مورد نیاز هنرمند که برای یک هدف خاص؛ لازم است به کار گرفته می شود.
رنگ های فرعی یا ثانویه شامل رنگ های زیر می باشند:
-
نارنجی
-
سبز
-
بنفش
معمولاً نیازی به خرید جداگانه رنگ های فرعی یا ثانویه نیست، زیرا می توانید با ترکیب سه رنگ اصلی آنها را تهیه کنید. اما به خاطر داشته باشید که باید مجموعه خوبی از رنگ های اصلی را تهیه کنید تا ترکیب این رنگ ها بتواند مجموعه خوبی از رنگ های فرعی یا ثانویه به شما ارائه دهد.
با تمام اینها برخی از هنرمندان ترجیح می دهند، قبل از شروع به نقاشی حداقل یک نارنجی خالص، یک سبز خالص و یک بنفش خالص بخرند. زیرا آنها بر این عقیده هستند که گاهی اوقات ترکیب رنگ های اصلی برای به دست آوردن رنگ های ثانویه کاری طولانی می شود.
همانطور که ذکر شد، امروزه رنگ های فرعی هم مانند رنگ های اصلی در بازار بصورت آماده موجود و قابل تهیه هستند، اما برای شروع و شناخت هر چه بهتر رنگ ها؛ ساختن آنها از طریق ترکیب رنگ ها باهم یکی از روش های مناسب یادگیری و شناخت رنگ هست. همچنین یکی دیگر از نکاتی که باید در حین ترکیب رنگ ها در نظر گرفت به کار گیری حجم مناسبی از هر رنگ در فرمول ساخت رنگ جدید است.
زیرا نکته بسیار مهم در تهیه رنگ های درجه دوم این است که در حین ترکیب کردن دو رنگ اصلی باید مقدار مناسبی از هر رنگ انتخاب شود تا در نهایت رنگی که حاصل می شود؛ گرایشی به هیچکدام از دو رنگ اصلی که از آنها ساخته شده است، نداشته باشد. به طور مثال رنگ سبز؛ نباید به زرد و یا به آبی متمایل باشه، یا رنگ نارنجی به قرمز و زرد و رنگ بنفش به قرمز و آبی.
اگر در تهیه رنگ نارنجی، مقدار رنگ قرمز نسبت به رنگ زرد بیشتر باشد؛ نتیجه رنگی نارنجیست که به قرمز تمایل بیشتری دارد و بالعکس اگر رنگ زرد غالب باشد با یک رنگ نارنجی با درجه روشنی بالا مواجه خواهیم شد. در حالی که نارنجی اصلی موجود در چرخه رنگ از یک درجه روشنی متوسط یا میانه برخوردار است؛ نه شبیه به قرمز است و نه زرد.
در نهایت نسبت رنگ های اصلی که هنگام مخلوط کردن استفاده می کنید، رنگ نهایی رنگ های ثانویه را تعیین می کند. در ابتدایی ترین حالت، تئوری رنگ به ما می گوید که اگر قسمت های مساوی هر دو رنگ اصلی : آبی، قرمز و زرد را با هم ترکیب کنیم، سبز، نارنجی یا بنفش ایجاد می شود.
قرمز + زرد= نارنجی زرد + آبی= سبز آبی+ قرمز= بنفش
نارنجی: برای تهیه رنگ نارنجی میتونی دور رنگ زرد اصلی و قرمز اصلی رو باهم ترکیب کنی تا به رنگ نارنجی مورد نظر برسی . اما اگر قصد داری رنگ نارنجی رو از بازار تهیه کنی؛ بهتره دنبال نارنجی کادمیوم باشی.
سبز: از ترکیب زرد کادمیوم و آبی کبالت یا اولترامارین که در موردشون صحبت شد؛ میتونی رنگ سبز مطلوبی بسازی. و اما اگر قصد تهیه سبز رو از بازار داری به نظر می رسه سبز کروم گزینه خوبی برات باشه. البته اگر کمی رنگ زرد کادمیوم بهش اضافه کنی قطعا نتیجه بسیار بهتری داره.
بنفش: برای رسیدن به رنگ بنفش ممکنه یه مقدار به مشکل برخورد کنی. درسته بین رنگ های فرعی بدست آوردن رنگ بنفش از ترکیب دو رنگ اصلی کمی مشکل تره؛ اما چاره داره نگران نباش. بعد از اینکه آبی اولترامارین رو با قرمز آلیزارین ترکیب کردی بهتره کمی بهش سفید اضافه کنی.