چشم انسان چگونه رنگها را از هم متمایز می کند؟|هنگامه امیری نژاد |چشم انسان چگونه رنگها را از هم متمایز می کند؟
مقاله جامع
جامع ترین مقاله شناخت رنگ به زبان فارسی
رنگ : مبانی هنرهای تجسمی
چشم انسان چگونه رنگها را از هم متمایز می کند؟
-
منظور از ته رنگ یا فام رنگ چیست؟
-
منظور از درخشندگی یا روشنایی رنگ چیست؟
-
منظور از شدت یا خلوص رنگ چیست؟
چشم انسان چگونه رنگها را از هم متمایز می کند؟|هنگامه امیری نژاد |چشم انسان چگونه رنگها را از هم متمایز می کند؟
چشم انسان چگونه رنگها را از هم متمایز می کند؟|هنگامه امیری نژاد |چشم انسان چگونه رنگها را از هم متمایز می کند؟
باید بگم که چشم ما بر اساس سه ویژگی در رنگ ها اونها رو از هم تشخیص میده.یعنی رنگ ها بر اساس این سه ویژگی از هم تمایز پیدا می کنند :
ته رنگ یا فام | درخشندگی یا روشنایی | شدت یا خلوص رنگ
-
ته رنگ یا فام | Hue
- منظور از اصطلاح ته رنگ همان کیفیت رنگین بودن رنگ هاست. وقتی شما تصویر یک شی رو میبینی به راحتی نام رنگ اون رو به زبان میاری چون رنگ ها به نام بخشی ازهمان طول موج نوری که منعکس میشه نامگذاری میشن، مثل قرمز که به واسطه قرمز بودنش با آبی و زرد تفاوت دارد.
با این توصیفات یک تعداد محدودی از رنگ ها با این روش نامگذاری میشن؛ مثل رنگ های اصلی و فرعی درجه دوم که در مقالات مرتبط دیگر با این دسته های رنگی بیشتر آشنا میشی و باقی رنگ ها که در اون طول موج نوری دیده نمیشن با عناوین و روشهای دیگری نامگذاری شدند به طور مثال:
- گاهی اوقات وقتی که یک رنگ از رنگ اصلی خودش تیره تر یا روشن تر میشه بهش پیشوند یا پسوند اضافه میشه؛ مثل آبی تیره یا سبز روشن.
- یا اینکه گاهی می بینیم برخی از رنگها ترکیبی از نام دو رنگ مثلا رنگ های درجه اول و درجه دوم باهم هستند، مثل زرد نارنجی یا سبز آبی و….
- ممکنه نام رنگ سبز زیتونی یا آبی آسمانی رو شنیده باشی، بله درست شنیدی در برخی مواقع به دلیل تشابه یک رنگ با یک نوع گیاه یا شی و چیزهای دیگر نام اون رو به خودش میگیره .
- یا حتی برخی از رنگ ها در یک شهر یا منطقه خاص پرطرفدار بودند و در اون منطقه بسیار استفاده شدند و به همین خاطر نام اون منطقه و به خودشون گرفتند.به طور مثال آبی پروس که با نام های آبی برلینی یا آبی پاریس هم شناخته می شود؛احتمال می رود اولین بار به طور تصادفی توسط یوهان یاکوب دیزباخ در برلین در حدود سال ۱۷۰۶ کشف شده باشد.
- بعضی از رنگ ها هم اسامی بومی خودشون رو دارند. یعنی مردم یک منطقه نامی خاص به اونها میدن؛ به طور مثال رنگ ارغوانی که در واقع نام بومی رنگ قرمز بنفش هست که ما در زبان فارسی اون رو استفاده می کنیم.
- جالبه بدونی موادی که در ساختن رنگ ها به کار میره هم گاهی میتونه در نامگذاری رنگ دخیل باشه مثل لاجوردی یا نقره ای.
- و در نهایت حتی گاهی دیده میشه که به خاطر استفاده زیاد یک هنرمند از یک رنگ خاص، اون رنگ نام هنرمند رو به خودش گرفته مثل سبز ورونز.
ناگفته نماند که امروزه به خاطر تنوع بسیار بالای رنگ ها کارخانه های رنگسازی رنگ های مختلف رو با شماره و کد مشخص می کنند.
پائولو کالیاری، معروف به پائولو ورونزه (1528-1588)، نقاش ایتالیایی دوره رنسانس، اهل ونیز بود که به خاطر نقاشیهای تاریخی مذهبی و اسطورهای با فرمت بزرگ در موضوعاتی از اعیاد کتاب مقدس و مملو از پیکره انسان ها، که برای سفره خانههای صومعههای ونیز و ورونا نقاشی شدهاند شهرت داشت.
او همچنین نقاش برجسته سقف ونیزی بود. طرحهای دراماتیک، نقاشیهای یادبود و رنگهای زنده و واقعی از ویژگی آثار این هنرمند هستند.معروفترین آثار او چرخههای روایی استادانهای هستند که به سبکی دراماتیک و رنگارنگ، مملو از محیطهای معماری باشکوه و نمایشهای پر زرق و برق اجرا شدهاند.
او همیشه به دلیل “درخشش رنگی پالت خود، شکوه و حساسیت قلم مو , ظرافت اشرافی فیگورهایش مورد قدردانی قرار گرفته است. در میان نقاشان دوره رنسانس زمان خود، پائولو ورونزه به دلیل استعداد منحصر به فردش به عنوان یک هنرمند نقاش و داستان نویس نام برده می شود چرا که او که مجذوب داستانها و تفسیر آنها بود وبه جای پیروی از تعصبات، انقلابی در نقاشی مذهبی ایجاد کرد.
ورونزه را بیشتر به خاطر صحنه های ضیافت تاریخی خود، از جمله شاهکارش، عروسی در کانا، همچنین جشن در خانه سیمون و جشن در خانه لاوی به یاد می آورند. این آثار مملو از پیکره ها و تزئینات استادانه، پر رنگ و ماهرانه در به تصویر کشیدن معماری بودند.
-
درخشندگی یا روشنایی | Value
منظور از درخشندگی یک رنگ درجات مختلف روشنی آن رنگ است به طور مثال شما میتوانید یک رنگ رو تا چند درجه با سفید روشن و یا با سیاه تیره کنید؛ به طوری که هر کدام باهم دیگه تفاوت داشته باشند. به این ترتیب درجات مختلف روشنی اون رنگ رو میزان درخشندگی می نامیم.
درجات مختلف تیرگی و روشنی یک رنگ رو می تونی با گرفتن یک عکس سیاه و سفید از موضوع، یا تبدیل کردن عکس و نقاشی به یک تصویر سیاه و سفید به راحتی درک کنی.
-
شدت یا خلوص رنگ |Saturation
منظور از خلوص رنگی درجه ی سیری یا اشباع یک رنگ هست. خب سوال پیش میاد درجه ی سیری یعنی چی؟
یعنی یک رنگ مثل قرمز تا زمانی که با هیچ رنگ دیگری مخلوط نشده باشه؛ در خالص ترین حالت خودش هست و اما به محض اینکه با رنگهای دیگر یا سیاه و سفید و مکمل خودش ترکیب بشه خلوص خودش رو از دست میده.
البته ناگفته نماند که رنگ ها تحت تاثیر رنگ مجاور یا زمینه ای که روی اون قرار می گیرند هستند. یعنی هر چقدر که تفاوت رنگهای مجاور هم بیشتر باشه راحت تر میشه رنگ رو تشخیص داد. به طور مثال قرارگیری رنگ زرد در کنار آبی .در این حالت هر دو رنگ به طور کامل از هم تمایز داده میشن، به دلیل اینکه فام رنگی متفاوتی دارند. اما اگر آبی رو در کنار یک یا دو آبی دیگر با درخشندگی متفاوت قرار بدیم ممکنه تشخیص کمی دشوارتر باشه.
رنگ زمینه ای که رنگ های روی اون قرار می گیرند در تشخیص درخشندگی رنگ ها تاثیر گذار هست. به طور مثال اگر رنگ ها روی زمینه مشکی قرار بگیرند، درخشان تر و نزدیکتر و حتی بر اثر خطای دید از ابعاد بزرگتری هم برخوردار می شن و در عین حال اگر همان رنگ ها روی زمینه سفید قرار بگیرند؛ نتیجه بر عکس خواهد بود.