فضا در هنر های تجسمی چه نقشی دارد | فضا در هنر های تجسمی چه نقشی دارد
مقاله جامع
جامع ترین مقاله شناخت رنگ به زبان فارسی
رنگ : مبانی هنرهای تجسمی
مفهوم رنگ چیست ؟
هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟
ویژگی توصیف گرایانه رنگ چیست؟
-
هنرمندان کدام سبک ها از ویژگی توصیف گرایانه رنگ استفاده می کنند؟
ویژگی نمادین رنگ چیست؟
-
هنرمندان کدام سبک ها از ویژگی نمادین رنگ استفاده می کنند؟
ویژگی تزیینی رنگ چیست؟
-
هنرمندان کدام سبک ها از ویژگی تزیینی رنگ استفاده می کنند؟
هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟ |هنگامه امیری نژاد|هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟
همه ی ما در هر جایی از دنیا که هستیم وقتی به کلمه رنگ برخورد می کنیم، بی درنگ رنگ های مختلف همراه با خاطراتی که تو ذهنمون ثبت شدن به یادمون میاد. می تونم بگم بدون شک رنگ عنصریست که باهاش آشنا هستی و واژه بیگانه و جدیدی برات نیست چون در همه جای زندگیت از اشیا و لوازم و لباس گرفته تا انسان ها و اتفاقات خوب و بد حتی بوها و صداها حضور داره.
آدم هایی تو زندگیت اومدن و رفتن یا موندگار شدن که هر کدوم یک رنگی برات داشتن یا حتی لوازم و لباس هایی که باهاشون کلی خاطره داری. از زاویه دیگر حتی معنا و مفهوم رنگ ها در باور مردم هر فرهنگ ریشه داره و با گذشت نسل ها باز هم تداعی های گذشته خودش رو حفظ کرده. پس میشه گفت رنگ های مختلف برای افراد دارای معانی و مفاهیم مختلفی هستند.
با این توضیحات باید بگم به لحاظ بصری با این عنصر آشنایی کامل داری و حتی خیلی وقتها با اطلاعاتی که از رنگ ها پیدا کردی سعی در ایجاد هارمونی و هماهنگی در به کارگیری اونها برای هماهنگ کردن رنگ لباس یا دیزاین اتاق و منزلت داشتی. اما اینها به این معنا نیست که شما اطلاعات تخصصی در مورد رنگ داری. مطمعناً وقتی از شما در مورد رنگ سوال پرسیده بشه اولین چیزی که به ذهنت میاد انواع رنگ هایی هست که دیدی مثل قرمز، زرد یا آبی و اگه بخوام در مورد مفهوم رنگ توضیح بدی اونوقته که مکث میکنی و شاید جوابی برای این سوال نداشته باشی.
اما نگران نباش چون قراره از این به بعد با مبحث رنگ و رنگ شناسی به طور تخصصی آشنا بشی تا بتونی به نحوی درست و در بهترین حالت اون رو در آثار هنری و همچنین زندگی روزمره به کار بگیری.نتیجه مهمی که تا اینجا می تونیم بگیریم وسعت معنا و مفهوم رنگ برای ماست یعنی نمیشه رنگ رو تنها از یک وجه تعریف کرد و باید ابعاد مختلف حضور و نقش اون رو در زندگی مورد بررسی قرار داد.
هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟ |هنگامه امیری نژاد|هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟
اگر قراره در حیطه تخصصی رنگ صحبت کنیم باید وارد مباحث اصلی هنرهای تجسمی بشیم چون رنگ به عنوان یکی از عناصر بصری موثر در بیشتر آثار هنری حضور داره و بسیاری از آثار نقاشی بر اساس رنگ و ترکیبات اون شکل می گیرند.
در واقع در حیطه هنرهای تجسمی؛ هنرهایی چون نقاشی و گرافیک و عکاسی بیشترین استفاده از رنگ رو درجهت اهداف خودشون دارند. یک نقاش با رنگ هایی که روی بوم نقاشی پیاده میکنه با مخاطب صحبت می کنه و یک گرافیست علائم و نشانه های رنگی رو به عنوان الفبای ارتباط با مخاطب انتخاب میکنه؛ همچنین در هنر عکاسی نمیشه از حضور فعال و چشم گیر رنگ در ژانرهای مختلف خصوصاً عکاسی لند اسکیپ چشم پوشی کرد.
هنرمندان حیطه هنرهای سنتی و صنایع دستی هم پالت های رنگی مختص به خودشون رو برای ارائه هرچه بهتر آثارشون دارند. حالا با توجه به حضور رنگ در زندگی روزمره و محیط اجتماعی و صنایع مختلف و نقش اون به عنوان یکی از ابزارهای مورد استفاده و گاهاً ضروری هنرمندان، باید با مفاهیم مختلف اون در هنر و چگونگی به کار گیری رنگ ها توسط هنرمندان در آثارشون آشنا بشیم.
هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟ |هنگامه امیری نژاد|هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟
هنرمندان مختلف با توجه به مفاهیم رنگ و اثراتی که می تونه بر ذهن و روح انسانها به جا بزاره رنگ های مختلف رو در آثارشون به کار می گیرند و طبق یک دسته بندی کلی این انتخاب و به کار گیری رنگ ها به سه طریق صورت می گیره:
- برای توصیف موضوع و خصوصیات آن
- به عنوان عنصری نمادین و استعاری
- برای به نمایش گذاشتن ارزش های درونی و تاثیرات خود رنگ
هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟ |هنگامه امیری نژاد|هنرمندان چگونه رنگ را در آثار خود به کار می گیرند؟
در روش اول: رنگ نقش توصیف گرایانه داره و هنرمندان مختلف از رنگ ها برای توصیف یک واقعه یا منظره استفاده می کنند.
سوال: اگر قرار باشه به عنوان یک نقاش یک منظره زمستانی و برفی رو ترسیم کنی از چه رنگ هایی استفاده میکنی؟
بله برای توصیف یک منظره، برای نمایش اسمان، دریا، طبیعت بی جان و عناصر موجود در آن از طیف رنگ های مختص به اونها استفاده میشه. به طور مثال برای نمایش پاییز از طیف رنگ های گرم مثل زرد و نارنجی و برای نمایش زمستان از رنگ های سرد استفاده میشه. پس میشه گفت یکی از روش های گزینش رنگ توسط هنرمندان جنبه ی توصیف گرایانه رنگ هست.
-
هنرمندان کدام سبک ها از ویژگی توصیف گرایانه رنگ در آثار خود استفاده می کنند؟
با این توضیحات هنرمندانی که قصد بازنمایی طبیعت و واقعیات رو دارند، مانند نقاشان طبیعت گرا یا عکاسان منظره از جنبه توصیفی رنگ استفاده می کنند؛ تا هرچه بهتر بتوانند نمای واقعی منظره یا موضوع مورد ترسیم رو به نمایش بزارند.
در قرن نوزدهم شاهد حرکتی به سمت بازنمایی واقعیتر از دنیای اطرافمان بودیم. جنبش هنری ناتورالیسم در اوایل دهه 1800 در پاسخ به جنبش رمانتیسم، که احساسات و تخیل هنرمند را تسخیر می کرد و به این احساسات و ایده ها اجازه می داد در بیننده نفوذ کند؛ توسط نقاشانی که با تصویرسازی آرمانی از موضوعات در هنر رمانتیسم مخالف بودند، و سعی کردند همه چیز را دقیقاً همانگونه که هست به تصویر بکشند آغاز شد.
این جنبش،حرکتی به سمت بازنمایی سوژهها به شیوهای که ما واقعاً آنها را میبینیم بود؛ زیرا پیش از آن، جنبش های هنری ؛ مردم یا مناظر را به شیوه ای تلطیف شده یا ایده آل بازنمایی می کردند و مجسمهها و نقاشیهای منظره قبل از اوایل قرن نوزدهم فضایی از رمانتیسم را در خود داشتند و ناتورالیسم به یکی از برجسته ترین جنبش های این قرن تبدیل شد. بسیاری معتقدند که ترکیب ناتورالیسم و رئالیسم به هنر مدرن و امپرسیونیسم منجر شد.
-
هنرمندان مشهور سبک ناتورالیسم چه کسانی هستند؟
یکی از عناصر اصلی ناتورالیسم در هنر، شیوه ای است که احساسات منطقه گرایی و ناسیونالیستی را در خود جای داده است. نقاشان طبیعت گرا زیبایی شناسی خود را به مکان های خاصی گره می زدند، اغلب مناطقی که هنرمندان از نزدیک می شناختند و دارای ارزش احساسی بودند.
از هنرمندان معروف سبک ناتورالیسم می توان؛ جان کنستابل، توماس کول، ژان باتیست کامیل کورو، تئودودر روسو و ژول باستین لوپاژ را نام برد.
در روش دوم: هنرمندان از رنگ به عنوان عنصری نمادین و سمبلیک استفاده می کنند. به طور مثال اگر قرار باشه در اثر هنری مفهومی از پاکی و لطافت رو به نمایش بگذارند از رنگ آبی استفاده می کنند یا برای نمایش اقتدار و صلابت از رنگ قرمز.
بنابراین هر کدام از رنگ ها دارای مفاهیم روانشناسانه ی مختص به خود هستند و هنرمندانی که قصد خلق آثار نمادین و مفهومی رو دارند از جنبه نمادین رنگ در خلق آثار خود کمک می گیرند.
-
هنرمندان کدام سبک ها از ویژگی نمادین رنگ در آثار خود استفاده می کنند؟
هنرمندان نقاش در بیشتر آثار مذهبی و افسانه ای وجه نمادین رنگ رو به کار می گیرند تا به کمک آن مفاهیم عمیق رمزی و عرفانی را در آثار خود به نمایش بگذارند. همچنین در هنر گرافیک استفاده نمادین از رنگ برای رساندن مفاهیم مورد نظر هنرمند یکی از اصول خلق آثار می باشد.
-
سمبولیسم چیست؟
سمبولیسم یا نمادگرایی به عنوان یک جنبش ادبی فرانسوی در اواخر دهه 1800 و اوایل دهه 1900 رخ داد و در ابتدا به عنوان یک مفهوم ادبی آغاز شد، اما خیلی زود با آثار هنری نسل جوانی از نقاشان که به طور مشابه قراردادهای ناتورالیسم را رد می کردند، شناخته شد.
نقاشان سمبولیست معتقد بودند که هنر باید یک احساس یا ایده را منعکس کند نه اینکه جهان طبیعی را به شیوه ای عینی و شبه علمی که توسط رئالیسم و امپرسیونیسم تجسم یافته است، بازنمایی کند. نمادگرایی عمدتاً واکنشی بود در برابر ناتورالیسم و رئالیسم، سبکهای ضدایدهآلیستی که تلاشهایی برای بازنمایی واقعیت در وجوه سخت آن، و برتری دادن به افراد فروتن و معمولی به نفع معنویت ،تخیل و رویا.
-
هنرمندان مشهور سبک سمبولیسم چه کسانی هستند؟
نقاشان نمادگرا از موضوعات متنوعی از جمله قهرمانان، زنان، حیوانات و مناظر استفاده می کردند و معمولاً به این موضوعات معانی عمیقی مانند عشق، مرگ، گناه، دین یا بیماری می دادند.آنها از استعاره ها (یا نمادها) به جای زندگی واقعی برای نشان دادن چیزی استفاده می کردند.آنها که میخواستند آثارشان را با ارزش معنوی آغشته کنند، دنیاهای خیالی رویایی را خلق کردند که پر از چهرههای اسرارآمیز از داستانهای کتاب مقدس و اساطیر یونانی و همچنین موجودات خارقالعاده و اغلب هیولایی بودند.
از هنرمندان مشهور این سبک می توان به اودیلون ردون، پل گوگن، گوستاو مورو، ادوارد مونک و گوستاو کلیمت اشاره کرد.
در روش سوم: هنرمندان به ارزش های بصری و ویژگی ها و جذابیت هایی که خود رنگ میتونه ایجاد کنه؛ بدون در نظر گرفتن معنا و مفاهیم تکیه می کنند. یعنی در این روش اگر هنرمند رنگی رو انتخاب می کنه صرفاً به خاطر ارزش های بصری خود رنگ هست.
-
هنرمندان کدام سبک ها از ویژگی ارزش بصری رنگ در آثار خود استفاده می کنند؟
در هنر معاصر ما این ویژگی یعنی استفاده از رنگ به خاطر تاثیرات بصری خود رنگ رو بسیار مشاهده می کنیم. به طوری که برخی ازسبک ها و آثار هنری با تکیه بر انتخاب و استفاده رنگ ها و تاثیرات و زیبایی اونها خلق می شن.
در هنرهای سنتی مثل گلیم و فرش و پارچه و سایر هنرهای دستی جنبه ی تزیینی رنگ بسیار کاربرد داره.
-
فوویسم چیست؟
جنبش فوویسم یکی از سبکهای هنری اوایل قرن بیستم بود که توسط هنرمندان فرانسوی،هانری ماتیس و آندره درن از سال 1905 تا 1910 در پاریس و سایر نقاط فرانسه شکوفا شد. ویژگی سبک les Fauves یا «جانوران وحشی»، پالت های رنگی اشباع شده، ضربه های قلم موی ضخیم و فرم های ساده شده (اغلب تقریباً انتزاعی) می باشد.
فوویسم و نظریه رنگ هنرمندان فوویست از روشهای امپرسیونیستی سنتی جدا شدند و بهطور خلاقانه رنگهای اغراقآمیز را آزمایش کردند. فوویست ها از ترکیب رنگ های مکمل مانند بنفش و زرد، سرخابی و سبز یا نارنجی و آبی استفاده می کردند. هنرمندان فوویست رنگها را بر اساس نظریههای علمی مانند پست امپرسیونیستها انتخاب نمیکردند، بلکه بر اساس احساس، مشاهده و ماهیت تجربه رنگی انتخاب میکردند.
فاوها به طور اساسی از رنگ استفاده می کردند،با این ویژگی که از رهایی رنگ از در جهت واقع گرایی حمایت می کردند و به جای آن معانی دارای بار احساسی را به آن اختصاص می دادند.
-
هنرمندان مشهور سبک فوویسم چه کسانی هستند؟
همانطور که گفته شد یکی از ویژگی های اصلی سبک فوویست، نگرش پرشور آن به رنگ بود. هنرمندان فوویست به جای حفظ پالت رئالیستی امپرسیونیسم، از رنگ های شدید به عنوان وسیله ای برای نمایش حالت، نور و فضا استفاده کردند. آندره دراین و هانری ماتیس رهبران جنبش بودند که به خاطر قلم موی متمایز، مناظر با رنگ های زنده و نقاشی های فیگوراتیو شهرت داشتند.